Brytfanny żaroodporne – jaką wybrać?

Brytfanny żaroodporne – jaką wybrać?

1 views
0

Zdrowe i smacznie jedzenie to w dzisiejszych czasach pewien standard życia, któremu się poddajemy i zgodnie, z którym chcemy kształtować swoją codzienność. Oprócz wysokiej jakości produktów warto także inwestować w dobre i niezawodne naczynia do gotowania takie jak np. brytfanny ceramiczne. Jakie wybrać i czym się kierować podczas zakupu?

Naczynie do wszystkiego

Gotowanie nie musi być przykrym obowiązkiem, a wręcz przeciwnie – bardzo miłym urozmaiceniem dnia, a nawet zajęciem relaksującym. Wszystko zależy od indywidualnego podejścia oraz naczyń i urządzeń, które stosujemy we własnej kuchni.

Brytfanny przynależą do stosunkowo szerokiej grupy żaroodpornych naczyń, w których można piec, zapiekać czy nawet dusić różnego rodzaju potrawy i dania bezpośrednio w piekarniku. Warto zatem wiedzieć jakie są rodzaje tego typu naczyń, z jakiego materiału są produkowane, a także bliżej poznać ich wady i zalety.

Rodzaje materiałów

Naczynia żaroodporne mogą być produkowane w kilku rożnych wersjach z czego najpopularniejsze są obecnie na rynku brytfanny ceramiczne oraz aluminiowe. Każda z nich ma nieco inne właściwości, wagę, wygląd oraz oczywiście cenę.

Brytfanny ceramiczne stosunkowo długo akumulują ciepło, a ponadto są niezwykle ekologiczne i wskazane dla alergików, gdyż nie produkują praktycznie żadnych związków chemicznych podczas obróbki termicznej cieplnej. Niestety są stosunkowo kruche i łatwo można je rozbić lub uszkodzić.

Brytfanny aluminiowe są wyposażone w dodatkową powłokę wewnętrzną, najczęściej ceramiczną, kamienną, bądź też teflonową albo wykonaną z tytanu. Aluminium jest świetnym przewodnikiem ciepła. Brytfanna aluminiowa jest zdecydowana lżejsza od brytfanny ceramicznej. Warto też pamiętać, że nieprzywierająca powłoka pozwala piec bez ryzyka przywierania oraz stosować bez uszkodzeń termometr cukierniczy.

Na co zwracać uwagę podczas zakupu?

Podejmując decyzję o zakupie aluminiowej lub ceramicznej brytfanny żaroodpornej warto kierować się przede wszystkim przeznaczeniem naczynia, jakością materiału z którego zostało wykonane, a poza tym należy też zwracać uwagę na opinie osób, które już takie naczynie stosowały u siebie w kuchni.

Bardzo ważne są również pojemność i wymiary brytfanny. Powinny być one odpowiednie do potraw oraz co bardzo ważne – do rozmiarów piekarnika. Cena, choć bez wątpienia również bardzo ważna, nie może być w tym przypadku najważniejszym kryterium wyboru naczynia. Warto pamiętać, że brytfanna ceramiczna lub aluminiowa powinna służyć znacznie dłużej niż mówi o tym gwarancja.

Artykuł powstał w oparciu o materiały dostarczone przez Cook Store