Chrzan-pochodzenie i działanie

Chrzan-pochodzenie i działanie

2 views
0

Chrzan był niegdyś bardzo popularną rośliną, którą nasze babki i prababki wykorzystywały bardzo często w swoich kuchniach. Pochodzi on z basenu Morza Śródziemnego. Jest to gorzka roślina, której właściwości smakowe i lecznicze są znane od bardzo dawna. Nazywany jest naturalnym antybiotykiem, który wykorzystuje się nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce.

CO TO JEST CHRZAN

Chrzan to roślina uprawna, która może rosnąć także na dziko. Jest ona bardzo odporną byliną kapustowatą. Jest wytrzymała i na siarczyste mrozy, nie straszne jej też upały. Potrafi odrodzić się z kilku korzonków i przetrwać kilkadziesiąt lat.
Chrzan jest długim, szorstkim, zwężającym się korzeniem. Posiada pierścienie i korzenie, które wyrastają z głównego korzenia.Najbardziej wartościowe są grube i dobrze wyrośnięte korzenie, które po przekrojeniu są białe i wilgotne.Natomiast te cienkie i słabe, trudniejsze w uprawie, mają także bardziej wyrazisty smak.

DO CZEGO WYKORZYSTUJE SIĘ CHRZAN

Chrzan stosuje się do pobudzenia apetytu u niejadków. Ułatwia także trawienie, wydziela kwasy trawienne, które pomagają spalać tłuszcz, dlatego chrzan tarty powinien być zawsze dodatkiem do tłustych mięs.
Chrzan tarty jest także doskonałym dodatkiem do przeróżnych surówek, sałatek, buraków, sosów, zup.
Liście chrzanu służą do na przykład zabezpieczania żywności przed zepsuciem. Na liściach chrzanu można także upiec chleb.

DZIAŁANIE CHRZANU

Chrzan ma działanie moczopędne. Jest świetny w oczyszczaniu dróg moczowych. Sprawdza się przy leczeniu kamicy nerkowej, podagry, zapaleniu korzonków, czy w reumatyzmie. Ze względu na właściwości gojące chrzan stosuje się w leczeniu trudno gojących się ran, naderwań i zapalenia ścięgien. Działa także rozgrzewająco i odkażająco, antygrzybiczne.
Ze względu na zawartość witaminy C chrzan tarty pomaga wzmocnić odporność organizmu, a także oczyszcza z toksyn, odkwasza, obniża cholesterol, poprawia przemianę materii i wspomaga odchudzanie, przeciwdziała szkorbutowi, niszczy wolne rodniki, zapobiega i łagodzi objawy wszelkich infekcji, rozrzedza krew i poprawia jej krążenie, usprawnia pracę wątroby i wspomaga nerki, odkaża jamę ustną.

PRZECHOWYWANIE CHRZANU

Najbardziej popularną postacią chrzanu jest chrzan tarty. Można go przechowywać w occie lu zamrozić.
Korzeń natomiast należy najpierw umyć dokładnie pod bieżącą wodą. Można go przechowywać nawet przez kilka tygodni w szufladzie lodówki.

Chrzan tarty kupisz nasklep.vitapol.pl