Skuteczne sposoby na przetwarzanie grzybów

Skuteczne sposoby na przetwarzanie grzybów

1 views
0

Grzyby w kuchni towarzyszą nam od dawna ze względu na swój niepowtarzalny smak oraz kuszący aromat. Dzięki licznym badaniom wiadomo także, że zawierają one sporo białka, węglowodany, sole mineralne oraz witaminy. Dlatego też warto o nich pamiętać, podczas przygotowywania posiłków. Dostępne są w różnej postaci – rydze marynowane, suszone podgrzybki czy też w wersji mrożonej.

O czym warto pamiętać?

Możliwości przetwarzania grzybów jest sporo, ale nie wszystkie nadają się do suszenia czy marynowania. Tak więc w przypadku rydzów marynowanych to się sprawdza, ale grzyby o miękkiej blaszce już się nie nadają do tego typu konserwacji. Nie poleca się także starych grzybów, gdyż są one zwykle mało aromatyczne. Ważne jest też to, w jaki sposób zbieramy grzyby. Należy je bowiem wykręcać z podłoża lub podcinać nożykiem, aby nie zniszczyć ściółki.

Po powrocie z grzybobrania trzeba przeprowadzić dokładne oględziny swoich zbiorów i pozbyć się robaczywych oraz niekompletnych. Ważne jest także, aby jak najszybciej je przetworzyć, czyli przygotować z nich potrawę, zasuszyć, zamrozić czy też zrobić rydze marynowane. Pozostawianie grzybów do następnego dnia nie jest dobrym rozwiązaniem, gdyż przez ten czas mogą wytworzyć się w nich toksyczne substancje, a dodatkowo mogą zrobaczywieć.

Sposób na przygotowanie rydzów marynowanych

W celu nadania grzybom trwałości, należy zalać je kwaśną zalewą, do której śmiało można także dodać warzywa, zioła oraz przyprawy, dzięki czemu otrzymamy znacznie bardziej wyrazisty smak. Zyska na tym także ich wygląd oraz trwałość całego przetworu. Rydze marynowane to świetny dodatek do koreczków, czyli popularnych przystawek podczas przyjęć domowych, sałatek, kanapek i najróżniejszych past.

Jeśli chodzi o marynowanie, to najlepiej wybierać małe grzybki, które są idealne na jeden kęs. W przypadku większych warto poodcinać trzony, które są zazwyczaj twarde. Oczyszczone i opłukane grzyby należy obgotować w posolonej wodzie z dodatkiem octu. Po osączeniu i ostudzeniu można przystąpić do układania ich w słoikach.

Suszenie grzybów i mrożenie

Najłatwiejszą formą przetwarzania grzybów jest suszenie ich. Takie grzyby świetnie sprawdzają się później do przyrządzenia farszu do naleśników i pierożków, a także do sosów. Można je suszyć na słońcu, w piekarniki, suszarce do żywności czy na płycie kuchennej.

Jeśli mamy miejsce w zamrażalniku, to można grzyby zamrozić, dzięki czemu potem można je wykorzystać do zup, zapiekanek i duszonych potraw. Najpierw trzeba je jednak osuszyć, a rydze i kurki obgotować we wrzątku.

Rydze marynowane znaleźć można w Sklepie Vitapol