Wprowadzenie do świata herbat

Wprowadzenie do świata herbat

2 views
0

Jeszcze dwadzieścia lat temu w Polsce dostępna była jedynie zwykła, czarna herbata, dodatkowo tylko w formie sypanej. Jednak wraz z rozwojem wolnego rynku, w kraju zaczęły pojawiać się nowe firmy, oferujące herbatę w przeróżnych smakach.  Dzisiaj bez problemu zakupimy dobrej jakości mieszanki, odpowiednie na każdą porę dnia. Warto wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne odmiany.

Każda, znana nam herbata, występująca w formie suszu, pochodzi od tej samej rośliny, tyle że występującej w różnych odmianach. Jednak dzięki procesom, którym poddawane są liście z tego gatunku, możemy uzyskać zupełnie różne  mieszanki.

Herbata czarna

Stanowi ona 98% światowej produkcji herbaty, a jej głównymi dystrybutorami są Chiny oraz Indonezja.  Aby otrzymać finalną mieszankę, muszą zajść 4 procesy: więdnięcie, skręcanie, fermentacja oraz suszenie. Przedostatniemu etapowi czarna herbata zawdzięcza swój charakterystyczny, wyrazisty smak. W zależności od wielkości wykorzystywanych liści, smak produktu może się różnić – za najlepsze uchodzą herbaty sporządzone z najdrobniejszych liści.

Herbata zielona

Można powiedzieć, że jest to podstawowa forma herbaty. Przy jej produkcji nie dochodzi do fermentacji – zaraz po skręcaniu liści przeprowadzane jest ich suszenie. Z tego powodu większość wartości odżywczych zostaje zachowanych. W rezultacie, smak herbaty jest łagodny, a po zaparzeniu napój przybiera charakterystyczny, słomkowy kolor. Z tym gatunkiem związany jest Chanoyu, japoński ceremoniał picia herbaty.

Herbata żółta

W Polsce praktycznie niespotykana, za to najbardziej popularna na obszarze Chin. Proces produkcji herbaty żółtej jest dość złożony. Na początku zebrane liście są podgrzewane, a następnie studzone i suszone. Wszystkie etapy powtarza się kilkukrotnie, na przestrzeni trzech dni. Dzięki temu liście zyskują charakterystyczny, lekko słodkawy smak, zaś napar przyrządzany z nich jest mocno orzeźwiający. Regularne spożywanie tego rodzaju herbaty pomaga przyśpieszać procesy trawienne. Odmiana żółta zawiera też najmniej kofeiny spośród wszystkich pozostałych.

Herbata biała

Czyli najmniej przetworzona forma herbaty. Wyselekcjonowane, młode liście zbiera się ręcznie raz do roku, po czym od razu poddaje suszeniu. Dzięki temu późniejszy napar posiada bardzo delikatny smak i aromat. Ponadto, ze względu na dużą zawartość polifenoli, napój ma dobry wpływ na nasz organizm – m.in. wzmacnia układ krwionośny oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów.

Herbata czerwona (Pu-erh)

Wytwarzana jest w procesie podwójnej fermentacji, jednak wykorzystywane w tym celu liście pozostawia się w całości. Choć susz Pu-erh ma czarną barwę, sam napar przyjmuje kolor czerwony. Smak tej herbaty jest intensywnie gorzki, dlatego często dodawane są do niej łagodzące, cytrusowe aromaty. Ze względu na dobroczynny wpływ tego gatunku na układ pokarmowy, chętnie wykorzystuje się go jako środek pomagający w walce z nadwagą. Herbata czerwona polecana jest także w celu łagodzenia objawów kaca oraz poprawienia pamięci i koncentracji.

Herbata jest napojem, który większość z nas pije regularnie. Jednak jeden gatunek drugiemu nie jest równy: każdy z nich ma swój charakterystyczny smak, zapach, a i nierzadko też swoje właściwości lecznicze. Dlatego warto sięgać po różne odmiany opisanej rośliny – więcej na temat tych oraz innych odmian znajdziesz na portalu internetowym interaktywna.pl.