Wszechstronność zastosowania, ogromny wybór kolorów i wzornictwo ograniczone jedynie fantazją – te cechy sprawiają, że foremki silikonowe do pieczenia stają się coraz popularniejsze. Dodatkowych atutem jest fakt, że zastosowanie silikonu do ich produkcji dostarczyło dodatkowych zalet, o których nawet nie można było pomyśleć, stosując tradycyjne foremki. Poniżej znajdziesz tylko najważniejsze zalety, które sprawiają, że silikonowe naczynia i foremki są tak chętnie stosowane w nowoczesnej kuchni.
Foremki silikonowe do pieczenia są trwałe i wytrzymałe
Silikon sprawia wrażenie delikatnego ze względu na swoją lekkość i miękkość. W codziennym użyciu okazuje się jednak, że foremki silikonowe do pieczenia są wyjątkowo mocne i bardzo wytrzymałe. W kuchni mogą wytrzymać dłużej, niż naczynia wykonane z innych materiałów. Użytkownicy coraz częściej przekonują się, że mogą używać tych produktów wielokrotnie, nie martwiąc się o ich uszkodzenie. Dodatkową zaletą jest odporność na blaknięcie i ścieranie się, a jeśli je przypadkiem upuścisz, nie wyginają się, ani nie pękają.
Każdy, kto choć raz używał tych foremek, przekonał się o ich niesamowitej odporności na przywieranie. Można w nich piec, smażyć i wykonywać mnóstwo innych działań bez potrzeby używania tłuszczu do pieczenia, co pozwala znacznie skrócić czas przygotowania, jak i zmniejszyć ostateczną kaloryczność potraw. Nie bez znaczenia jest również fakt, że po zakończeniu obróbki cieplnej, gotową potrawę można łatwo i bez wysiłku wysunąć z foremki.
Wypróbuj foremki silikonowe do pieczenia, zostań mistrzem wypieków!
Jeśli do swoich wypieków zaczniesz stosować foremki silikonowe, każda potrawa będzie wypieczona równomiernie. Jeśli do tej pory miałeś problem z równomiernością, a wszelkie ciasta i inne potrawy wyciągałeś z piekarnika nierówno przyrumienione – foremki silikonowe do pieczenia pozwolą Ci stać się mistrzem wypieków. Dzięki właściwości niezatrzymywania ciepła, zaraz po wyjęciu z piekarnika wszelkie procesy ustają. Twoje potrawy będą nagrzewane dokładnie tak długo, jak tego chcesz. Z drugiej strony, musisz uważać, jeśli do tej pory brałeś pod uwagę, że jeszcze przez jakiś czas metalowa forma będzie oddawać ciepło i pieczona potrawa „dojdzie”. Niewątpliwą zaletą silikonowego rozwiązania jest również brak ryzyka poparzenia się, gdyż naczynie zaraz po wyjęciu z piekarnika ochładza się i można je wziąć do ręki.
Warto w tym miejscu również wspomnieć o znacznie większej niż w przypadku innych naczyń tolerancji na różne temperatury. Formy z silikonu wytrzymują zarówno temperatury ujemne, jak i te, które panują we wnętrzu mocno rozgrzanego piekarnika. Dzięki tym właściwościom silikonu możesz używać wykonanych z niego foremek i naczyń do pieczenia, serwowania i przechowywania posiłków. W przeciwieństwie do form metalowych te wykonane z silikonu mogą być bez problemu używane do przygotowania posiłków w kuchenkach mikrofalowych. Nie musisz się również martwić tym, w jaki sposób odgrzejesz to, co zostało z dzisiejszego przyjęcia. Bez problemu odgrzejesz wszystko na drugi dzień w silikonowej foremce.
Czy foremki silikonowe do pieczenia mają jakieś wady?
Wymienione powyżej cechy wskazują, że naczynia i foremki silikonowe do pieczenia są idealne i nie mają żadnych wad. Oczywiście to nieprawda i w wielu przypadkach może okazać się, że formy z silikonu nie sprawdzą się tak, jak te, które zostały wykonane z metalu albo z ceramiki. Niewątpliwą wadą foremek silikonowych jest ich wrażliwość na odkształcanie i bardzo duża elastyczność. Sprawia to dość duży problem zarówno w utrzymaniu regularnego kształtu przy wypiekach większego formatu, jak i przy transporcie lejącego się ciasta do piekarnika. W takich sytuacjach sugerowanym rozwiązaniem jest stosowanie zewnętrznej formy metalowej, która uchroni i usztywni formę silikonową.
Inną cechą silikonu, która w wielu zastosowaniach może okazać się wadą, jest podatność na ładunki elektrostatyczne i silne elektryzowanie się. Skutkiem jest silne przyciąganie kurzu i wywołana nim konieczność częstszego niż w innych przypadkach mycia foremek silikonowych.