Garnki żeliwne w nowoczesnej kuchni

Garnki żeliwne w nowoczesnej kuchni

20 views
0

W kuchni naszych babć nie mogło zabraknąć żeliwnych naczyń. Czy ciężkie, solidne garnki i patelnie wykonane z kutego żeliwa znajdą zastosowanie w nowoczesnej kuchni? Sprawdź nasze rady i wybierz dla siebie garnki idealne!

Żeliwo – za i przeciw

Wymienianie zalet żeliwnych naczyń zacząć należy od ich trwałości. Możesz mieć pewność, że kontakt z ostrzem noża czy upadek garnka z wysokości nie spowoduje żadnych obrażeń. Co więcej, wysokie temperatury piekarnika nie są w stanie naruszyć metalu, dzięki czemu garnki i patelnie mogą pełnić funkcję naczyń żaroodpornych. Do przygotowania potraw praktycznie nie musimy używać tłuszczu, co pozytywnie wpływa na jakość przyrządzanych dań.
Żeliwo to materiał, który w kuchni sprawdza się celująco? Niekoniecznie! Żeliwo ma również sporo wad. Niestety, takie naczynia są niezwykle ciężkie, co znacznie może utrudniać ich użytkowanie. Co więcej, żeliwo wymaga od nas systematycznej impregnacji oraz odpowiedniego czyszczenia. W przeciwnym razie metalowa powierzchnia szybko ulegnie zniszczeniu.

Nowoczesny następca żeliwa na miarę XXI wieku

Odpowiedzią na potrzeby osób, które chcą wyposażyć swoją kuchnię w wysokiej jakości, trwałe i praktyczne naczynia, są garnki wykonane ze stali nierdzewnej 18/10. Stal wzmacniana niklem i chromem odporna jest na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Co ważne, możesz zapomnieć o uciążliwym szorowaniu zaschniętych zabrudzeń – aby przywrócić garnkom nieskazitelny blask, wystarczy wrzucić zabrudzone naczynia do zmywarki, a ona zajmie się resztą za Ciebie.
Wysokogatunkowej stali nierdzewnej niestraszne są również wysokie temperatury panujące w piekarniku, co znacznie zwiększa pole do kulinarnych popisów. Więcej informacji na temat nowoczesnych rozwiązań w kuchni znajdziesz na stronie gerlach.pl.