Tran – cudowny sposób na odporność

Tran – cudowny sposób na odporność

8 views
0

Dostępny w formie pitnej lub w postaci kapsułek. Zażywali go jeszcze nasi rodzice i dziadkowie, zaś powszechną popularność przyniosły mu jego cenne właściwości prozdrowotne. Mowa oczywiście o słynnym suplemencie, jakim jest tran. Czyli olej z wątroby dorszy, będący naturalnym źródłem witaminy A i D3 oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Dlaczego tak naprawdę warto sięgnąć po ten produkt?
Tran mogą przyjmować niemal wszyscy. Jest to szczególnie wskazane w przypadku tych, którzy wykazują zwiększone zapotrzebowanie na tego typu substancję: dzieci w trakcie intensywnego wzrostu, młodzieży w okresie dojrzewania i ludzi w podeszłym wieku, jak również osób osłabionych, chorych lub znajdujących się w stanie rekonwalescencji, czy też palących, nadużywających alkoholu oraz prowadzących stresujący tryb życia.

Jak działa tran na układ odpornościowy?

Zawarte w tej substancji nienasycone kwasy tłuszczowe pochodzą z grupy omega-3 oraz omega-6. Wspomniane związki chemiczne są niezwykle istotne dla naszego organizmu, bowiem stymulują produkcję hormonów przeciwzapalnych, które znowu wspomagają prawidłową pracę układu odpornościowego. Tymczasem dostarczana przez tran witamina A uszczelnia oraz regeneruje błony śluzowe. Dzięki temu chorobotwórcze drobnoustroje mają bardziej utrudniony dostęp do organizmu. Dlatego przyjmowanie tej substancji jest niezwykle istotne podczas jesienno-zimowych zachorowań, gdy błony śluzowe dróg oddechowych są szczególnie narażone na kontakt z wirusami bądź bakteriami. Niemniej, tego typu suplementacja nie wystarcza do realnej poprawy odporności. Wciąż ważne pozostają takie kwestie, jak właściwe nawyki (np. ubiór stosowny do warunków pogodowych), zdrowa dieta oraz odpowiednia ilość ruchu.
Zobacz także: Naturalne źródła energii dla Twojego organizmu!
Warto jednak pamiętać, że zarówno tranu, jak innych witamin nie można stosować podczas antybiotykoterapii. To dlatego, że wówczas wspomagają one nie tylko osłabiony organizm, ale i bakterie bądź wirusy, które wywołują chorobę. Do zażywania tranu oraz witamin należy wrócić po zakończeniu kuracji antybiotykowej – wtedy przyjmowane suplementy będą wspierać jedynie procesy odpowiedzialne za regenerację organizmu.

Tradycja i współczesne badania naukowe

Po tran od dawna sięgają zapobiegliwi rodzice, którzy chcą zadbać o odporność swoich dzieci. Czy działanie to jest słuszne? Z pewnością tak, ponieważ dziś stosowanie tranu nie wynika już głównie z tradycji, tylko z rezultatów, jakie przyniosły badania naukowe. Już same kwasy omega-3, zawarte w tej substancji, bardzo korzystnie oddziałują na nasze zdrowie. Ponadto, witamina D, którą wszyscy cenią za jej dobroczynny wpływ na kości oraz zęby, również wspomaga właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego (o innych, równie ważnych jej aspektach mówi ten artykuł na kreatywna.pl). Nie można też nie wspomnieć o witaminie E, powszechnie określanej mianem „witaminy młodości”. W sposób pośredni ona także wpływa na kondycję naszego układu immunologicznego. Istnieją wyniki badań, które wykazały, że roczna suplementacja witaminy E u pacjentów w podeszłym wieku poprawia ich odporność oraz zmniejsza częstotliwość pojawiania się infekcji dróg oddechowych.
Warto więc przyjmować tran w każdym wieku, jeśli nie ma ku temu istotnych przeciwwskazań. Suplement ten, stosowany w okresie chorobowym, czy też profilaktycznie, dostarczy nam pokaźną dawkę cennych elementów – dla zdrowia i urody, na teraz oraz na przyszłość.
Źródło: www.infoss.pl